„Este un program în care noi trebuia să finalizăm patru bănci de țesuturi, se pare că suntem pe o cale bună, de a finaliza acel program cu cele patru bănci de țesuturi. Una la București, una la Timișoara, una la Târgu Mureș și una la Iași. Am înaintat ca primele două bănci să fie realizate la București și la Târgu Mureș în anul 2014, să dea Dumnezeu să fie așa, și pe anul 2015 să finalizăm și celelalte două bănci și posibilitatea de a-i școli pe cei care vor lucra în aceste bănci. În momentul în care vom avea aceste bănci, vom avea posibilitatea ca regional să putem distribui țesuturi, la toate centrele care sunt în jurul băncii”, a declarat consilierul din cadrul Autorității Naționale de Transplant (ANT) Andrei Nica, într-o conferință de presă la Târgu Mureș.
El a precizat că la Târgu Mureș există o echipă tânără de medici care va fi aptă să se ducă pentru prelevări „la Sibiu, la Brașov, la Alba Iulia, chiar și la Cluj”, astfel încât să nu mai fie nevoie de intervenția echipelor de la București de fiecare dată.
Nica a adăugat că e „pe undeva obligat” să extindă transplantul tisular nu numai la nivel de os, ci și la nivel de cornee, de piele și chiar de valvă cardiacă.
„Acesta este unul dintre motivele pentru care am încercat – și văd că a și reușit pe undeva – să pornim cu Centrul de transplant de la Târgu Mureș, tisular deocamdată, să sperăm că o să vină și cel de cornee, să sperăm că o să vină și cel de piele. Dacă iese banca și avem posibilitatea să recoltăm și valve cardiace în bancă, iată, vom mobiliza și centrul de transplant cardiac tot de aici. Ei au o activitate foarte bună și putem să facem treaba aceasta. Am mai încercat și la Timișoara, vom mai încerca să împingem puțin și Iașiul, exact acolo unde sunt aceste bănci, acesta este interesul nostru de bază, la care ne-am gândit, la nivelul Agenției Naționale de Transplant. Și să arătăm că și țesuturile sunt foarte importante”, a spus Nica.
Potrivit acestuia, transplanturile de organe sunt mai spectaculoase, dar cu ele se poate salva viața a mai puțini pacienți decât în cazul băncilor de țesuturi, unde „de la un donator poți să salvezi zeci de pacienți”.
„Rata donării în România a crescut cu sută la sută în 2013, suntem pe primul loc în Europa. Prin țesuturile astea poți să ajuți foarte mulți. Bafta noastră este că am avut foarte multe prelevări și am început să umplem banca cu tot ce trebuie”, a arătat Nica.
El a precizat că următorul pas urmărit este legat de transplantul de menisc, unde sunt probleme legate de faptul că „la nivel mondial sunt puține și cei care le au, nu prea le dau, le folosesc strict numai pentru ei”.
Andrei Nica este prezent la Târgu Mureș cu ocazia realizării unei premiere medicale naționale în domeniul ortopediei – ligamentoplastie cu alogrefă, în care fragmentul femural are fixare biologică, prin sistemul Press-fit.